Kunskapsartikel: Vad gör ett PIM?
Product Information Management

PIM - Product Information Management - är enkelt sagt ett nav för funktioner som strukturerar, effektiviserar och samlar ett företags produktinformation. Företag som hanterar stora mängder produktdata, säljer via flera kanaler, eller har behov av att centralisera och effektivisera sin produktinformationshantering har därför stor nytta av ett PIM-system.

Ett modernt PIM-system erbjuder en rad funktioner för att effektivt hantera all produktinformation och få en tydlig översikt. Fördelarna är bland annat att all produktdata samlas på ett ställe, vilket ger en tydlig översikt och förenklar hanteringen, vilket även effektiviserar och förbättrar kontakten med leverantörer, kunder och eventuella återförsäljare och distributörer.

Systemet synkroniserar produktdata vilket säkerställer konsekvent och korrekt produktinformation, och automatiserar processer samt hantera olika krav för olika marknader. Det avlastar och manuellt arbete minskar, och sparar tid vid hantering av produktinformation. Risken för fel i produktdata minskar också.

Genom att utnyttja en kraftfull PIM-lösning som är integrerad med företagets övriga affärsprocesser möjliggörs effektiv hantering av produktinformation och förbättrar den övergripande produktdatahanteringen.

Några av de viktigaste funktionerna som ett PIM-system uppfyller är:

  • Att fungera som en central plats för all produktdata, vilket säkerställer konsistens över alla kanaler och strukturerad produktinformation.
  • Hantering av produktattribut som färg, storlek, material, och tekniska specifikationer som handböcker och innehållsdeklarationer.
  • Hantering av produktbilder, videor och andra medier kopplade till produkter, samt streckkoder.
  • Avancerade funktioner för att organisera produkter i kategori-hierarkier och varianthantering, och ett kraftfullt stöd för enheter med omräkningsfaktorer.
  • Kraftfulla import- och exportfunktioner för att hantera stora mängder data effektivt. Kan integrera med GDSN och andra standarder för strukturerat informationsutbyte.
  • Spårbarhet, versionshantering och historik. Knytning till ledningssystem, avvikelsehantering och riskhantering och kvalitetssäkring.
  • Möjlighet att anpassa information för olika marknader, samt hantera information på flera språk.
  • Automatiserad publicering av produktinformation till olika försäljningskanaler.
  • Sömlös anslutning till andra system via ett komplett API.
  • Verktyg för att spåra framsteg och färdigställande av produkter.

Vill du veta mer om PIM och vilka andra funktioner som kan ingå? Läs mer här

 


Kunskapsartikel: Nyttan med CSRD
Nya EU-direktiv om hållbarhetsrapportering